In ce context poate refuza angajatorul reducerea programului de lucru pentru salariatele gravide?
  Xoxo
As dori sa stiu daca angajatorul poate refuza reducerea nomei de lucru in cazul salariatei gravide?

Sunt insarcinata in 8 saptamani, nu intentionez sa imi reduc norma de lucru pe moment pentru ca ma simt bine, insa am primit din partea furnizorului de servicii pe medicina muncii o informare si un raport de evaluare a riscurilor in care se mentioneaza ca nu e posibil ca pe perioada de maternitate, pentru protectia sanatatii si securitatii sa fie efectuata nicio schimbare legata de: porgramul de lucru, conditiile de munca (pauze la intervale regulate de timp) si locul de munca si nici nu se recomanda concediu de risc maternal.

Evaluarea a fost facuta evident "scriptic" singurele riscuri fiind cel ortostatic si vizual.

In realitate, fiind unul din cei mai buni angajati, am ramas dupa 6 ani de munca singura in firma (colegii mei au fost dati afara, pe fondul reducerii activitatii dar obligati sa isi semneze demisia) iar incarcarea a ramas aceeasi, practic fac munca a 5 oameni.

Cele 10 minute de pauza pe ora recomandate de medicina muncii sunt imposibil de luat din cauza volumului de munca, iar programul de lucru de 8 ore e doar pe hartie, sunt momente in care nu imi iau pauza de masa, sau muncesc peste program uneori si pana la 11.00 seara.

Au fost situatii in care din cauza urgentei proiectelor am muncit fara sa fiu platita corespunzator in concediul medical.

Managementul companiei nu s-a aratat dipus sa rezolve cumva problema, practic eu trebuie sa imi gasesc acum un inlocuitor pentru perioada in care voi sta in CIC si tot eu sa il formez.

Intrebarea mea e ce se va intampla daca pe viitor voi avea probleme de sanatate care ma vor impiedica sa muncesc (cele) peste 8 ore pe zi?

Cine decide reducerea programului de lucru? Daca medicul de familie si cel specialist recomanda acest lucru, pot cei de la medicina muncii sa dea aviz nefavorabil?

Mentionez ca sufar de ambliopie la unul din ochi, plus diplopie fara posibilitatea momentana de a corecta vederea dubla prin operatie sau prisme,

Utilizez calculatorul excesiv pin natura muncii, iar medicul de medicina muncii imi recomanda pentru riscul vizual pauze de calculator de 10 min la 2 ore :)

Are sens sa mai mentionez ca pentru un angajat sanatos medicul oftalmolog recomanda pauza de calculator de 10 minute la fiecare ora?

De asemenea, furnizorul de medicina muncii nu are niciun interes sa imi dea un aviz favorabil (intrucat volumul facturat catre el pe serviciile prestate catre angajatorul meu e foarte mare), iar angajatorul are tot interesul sa imi restranga orice modalitate de a scapa de programul infernal de munca.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Reducerea cu o patrime a timpului de lucru pentru salariatele gravide se acorda in baza recomandarii medicului de familie, si nu necesita aviz de la medicul de medicina muncii.

OUG 96/2003, Art. 13: In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

De asemenea, ca gravida ai dreptul si la 16 ore libere lunar pentru efectuarea controalelor medicale.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Program redus de lucru pentru gravide
Pe aceasta tema s-au postat:
19 intrebari si 16 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Program redus de lucru pentru gravide
Gravidele care, din motive de sanatate, a lor sau a fatului, nu pot efectua durata normala de lucru au dreptul la reducerea timpului de lucru cu o ...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?