CCC pentru persoane care au lucrat in alta tara decat Romania, dar nasc in Romania
  Valysweet
Am lucrat 3 ani in alta tara din UE si acum cand sunt in luna a 6-a de sarcina s-a incheiat contractul de munca.

Daca vin si nasc in tara pot beneficia de Concediu de crestere a copilului?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Vei putea beneficia de concediu si indemnizatie de cestere copil in Romania numai in situatia in care in ultima perioada dinaintea nasterii copilului ai desfasurat activitati profesionale in Romania.

O conditie esentiala este insa continuitatea celor 12 luni de realizare de venituri. Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de crestere copil in Romania, conditia este realizarea de venituri impozabile sau aflarea intr-o perioada asimilata in fiecare din cele 12 luni anterioare nasterii (sunt acceptate si fractiunile de luna in care s-au obtinut venituri).

Ordinul MMFPS 1474 / 2010

1. Situatie: O persoana care a realizat timp de douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) sau Elvetia poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie: Pentru a stabili statul membru competent care trebuie sa acorde drepturile acestor persoane la prestatii familiale, prevederile legislatiei nationale privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate impreuna cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, "persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv". Asadar, persoanele care desfasoara/au desfasurat activitati profesionale in alte state membre UE sau in state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestatiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislatiei romane, ci legislatiei statului in care desfasoara/au desfasurat activitatile profesionale. Asadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania.

2. Situatie: O persoana care a realizat o perioada din cele douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, iar in ultima perioada dinaintea nasterii copilului a desfasurat activitati profesionale in Romania poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie: Daca persoana a realizat activitati profesionale in Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislatiei romane in vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, aplicand prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 si ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfasurate in alt stat membru se totalizeaza si se adauga celor realizate in Romania, in masura in care acest lucru este necesar, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?