Cui trebuie sa ma adresez pentru a beneficia de concediu prenatal
  daria111
Sunt insarcinata in 29 de saptamani si am fost la medicul de familie pentru a beneficia de concediu prenatal insa mi s-a spus ca pot intra in concediu din saptamana 32 de sarcina.

Desi am fost cu ordonanta 158 unde prevede in mod clar ca pot beneficia de concediu pe o perioada de 126 cu obligatia ca 42 de zile sa-ti ramana dupe naatere, tot nu a vrut sa-mi acorde, doar incepand cu saptamana 32.

Data probabila a nasterii este 10.12.2014, daca doresc sa intru in prenatal incepand cu data de 01.10.2014 asta inseamna ca "consum din cele 126 de zile 71 de zile, ceea ce inseamna ca dupa data Nasterii 10.12.2014 mai raman zile de post natal 55". Unde este neregula daca eu vreau sa intru de la 01.10.2014 si nu la 32 de saptamani. Mai mult de atat unde prevede ca o gravida trebuie sa intre in prenatal la 32 de saptamania nici asta nu mi s-a spus. Daca imi pastrez doar 42 de zile de postnatal, asta inseamna ca numarul de 84 de zile le puteam lua incepand cu data de 18.09.2014.

Unde ma pot adresa pentru aceste nereguli pe care le tot aplica medicii atat ginecologi cat si medicii de familie? Atunci de ce a fost scoasa aceasta ordonanta, cine o respecta si unde?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
ORDONANTA DE URGENTA nr.158 din 17 noiembrie 2005

CAPITOLUL IV
Concediul si indemnizatia de maternitate

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.

(3) in situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24.

(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel inc√Ęt durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.


Subiectul distribuirii zilelor de concediu de maternitate este dezbatut aici: Cum pot fi distribuite cele 126 de zile ale concediului de maternitate?

Deoarece legea iti da dreptul sa optezi, faptul ca medicul de familie nu tine cont de optiunea ta este un abuz.

Casa de Sanatate are atributii de control si supraveghere a medicilor, inclusiv cei de familie. Poti face o plangere impotriva medicului de familie la Casa de Asigurari de Sanatate cu care medicul are contract. In plangere trebuie sa specifici motivul si sa soliciti raspuns scris in termenul legal. Trimite plangerea prin recomandata cu confirmare de primire.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Pe aceasta tema s-au postat:
361 intrebari si 424 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?