Cum se calculeaza indemnizatia daca am venituri din salarii si drepturi de autor?
  amaliav
Sunt insarcinata si voi naste la inceputul lunii mai 2014. Am rugamintea sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari:

1. in baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil se vor include si veniturile din drepturile de autor?

2. daca raspunsul este afirmativ pt punctul 1:

a. ce documente care sa ateste veniturile din drepturile de autor trebuie depuse la Directia pt protectia copilului (atat pt anul 2013 cat si pentru 2014)

b. avand in vedere ca din drepturile de autor nu mi se retine decat impozit eu fiind salariata in alta parte, care este venitul din drepturi de autor ce intra in baza de calcul a indemnizatiei? (se va diminua venitul net cu contravaloarea cass?)
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1. In calculul indemnizatiei de crestere copil se tine cont si de veniturile din drepturi de autor.

2.a. Ordinul MMFPS 1474/2011

Situatie: Persoana care are un contract de munca pe drepturi de autor incheiat pe o perioada determinata. Ce venituri sunt luate in calcul si cum i se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului?

Solutie: Daca exista un contract de munca sau de prestari servicii este o situatie similara angajator/angajat. In aceasta situatie angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu veniturile realizate timp de douasprezece luni anterior datei nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. In situatia in care contractul se termina mai devreme de data pana la care acesta a incetat, angajatorul trebuie sa ii elibereze un document ca acel contract a incetat inainte de termen. Momentul suspendarii activitatii este intotdeauna momentul incetarii contractului de munca, respectiv momentul din care nu se mai obtin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activitati efective. In situatia in care aceasta persoana a beneficiat de drepturi banesti aferente acestui contract, iar contractul nu a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis, trebuie incetat acest drept deoarece, pe perioada cat se beneficiaza de indemnizatie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Daca contractul de munca a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis dupa aceasta data, chiar daca pe aceasta perioada au fost primite venituri, indemnizatia se va acorda in continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activitati deja prestate, care a fost incheiata.

2.b. Venitul net incasat.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?