Dreptul la ccc al tatalui in cazul drepturilor de autor si de difuzare
  kovacs raluca
Desi sotul meu este angajat cu carte de munca, fiind compozitor ii intra periodic drepturi de autor si de difuzare impozitabile.

Acestea sunt nesuspendabile. In acest caz poate beneficia de ccc oligatoriu? Daca nu, ce prevede legea in acest caz?
2 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Daca tatal copilului intruneste conditiile de acordare a CCC, atunci este obligat sa efectueze cel putin o luna de CCC.

Au dreptul la concediu de crestere copil acei parinti care au realizat, timp de 12 luni anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care se face referire pot fi provenite din salarii, activitati independente sau din activitati agricole.

Ordinul MMFPS Nr.1474 / 2011

Situatie
Persoana care are un contract de munca pe drepturi de autor incheiat pe o perioada determinata. Ce venituri sunt luate in calcul si cum i se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului?

Solutie
Daca exista un contract de munca sau de prestari servicii este o situatie similara angajator/angajat. In aceasta situatie angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu veniturile realizate timp de douasprezece luni anterior datei nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. In situatia in care contractul se termina mai devreme de data pana la care acesta a incetat, angajatorul trebuie sa ii elibereze un document ca acel contract a incetat inainte de termen. Momentul suspendarii activitatii este intotdeauna momentul incetarii contractului de munca, respectiv momentul din care nu se mai obtin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activitati efective. In situatia in care aceasta persoana a beneficiat de drepturi banesti aferente acestui contract, iar contractul nu a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis, trebuie incetat acest drept deoarece, pe perioada cat se beneficiaza de indemnizatie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Daca contractul de munca a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis dupa aceasta data, chiar daca pe aceasta perioada au fost primite venituri, indemnizatia se va acorda in continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activitati deja prestate, care a fost incheiata.
  Ana Maria Popa
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul pentru cresterea copilului obligatoriu pentru tata cel putin o luna
Pe aceasta tema s-au postat:
99 intrebari si 99 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul pentru cresterea copilului obligatoriu pentru tata cel putin o luna
Conform HG nr. 57/2012, pentru copiii nascuti incepand cu data de 1 martie 2012, cel putin o luna din concediul de crestere a copilului va reveni pari...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?