E posibil CIC din PFA fara concediu maternitate?
  Roxana81
Eu am pfa, platesc contributiile la casa de pensii, dar la sanatate m-au trecut pe minima contributie din cauza ca nu am declarat un venit f mare.

La casa de pensii platesc cca 232 lei pe luna. Se pare ca la sanatate trebuie sa platesc 40 pe luna dar nu ma lasa sa ridic contributia decat daca majorez si venitul realizat.

Deci nu ma obliga finantele sa fac asta, din punctul lor de vedere pot sa platesc contributia la pensii chiar daca media mea lunara e sub salariul minim pe economie, insa la sanatate nu se poate.

Eu am 22 saptamani de sarcina. As putea acum sa rectific declaratiile la finante si sa platesc retroactiv diferenta pana la 40 lei la sanatate, dar asta imi aduce si un impozit mai mare la venitul pe care eu il majorez. Una peste alta mi-am facut un calcul, cam cat investesc, cam atat as primi cu medicale si cu concediu de maternitate. Nu stiu daca sa imi mai bat capul.

Voiam sa intreb daca se poate intra in CIC fara concediul de maternitate. La ASCO mi-au spus ca da, dar parca ma tem. Voi cunoasteti vreo situatie asemanatoare?
2 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Daca aveti dreptul la concediu de maternitate - daca pentru veniturile din PFA ati platit, fie si retroactiv, contributia la FNUASS - atunci sunteti obligata sa va luati minim cele 42 de zile de concediu postnatal.

Numai in situatia in care nu aveti dreptul la concediu de maternitate puteti intra direct in concediu crestere copil, caz in care veti primi indemnizatia incepand cu data nasterii copilului.
  Roxana81
Eu nu am dreptul in prezent la concediu de maternitate ptr ca nu am platit suficient dar am dreptul la indemnizatie. Inteleg si din raspunsul dvs ca pot beneficia direct de indemnizatie.

Eu tot citisem de obligativitatea celor 42 de zile postnatale, dar inteleg acum ca sunt obligatorii atunci cand ai dreptul la el. In acea situatie nu poti "sari" peste ele.

Dar altfel se poate beneficia de indemnizatie si fara concediu de maternitate pre si post natal. Multumesc mult. M-am framanatat mult pe marginea subiectului, la prima sacina nu am fost in situatia asta.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?