Indemnizatia de crestere copil si contributia de asigurari sociale
  Paraianu ioana
Sunt educatoare si de la data de 01.09.2013 pana la data de 31.08.2014 ma aflu in concediu fara plata la cererea mea.

Am inteles ca nu pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil pana la 2 ani deoarece de la data intrarii in concediu nu a fost platita contributia catre fondul asigurarilor sociale.

Intrebarea mea este: ce pot face pentru a beneficia de aceasta indemnizatie? Pot achita retroactiv taxele? Beneficiez de ceva? Mentionez ca mai am 2 copii.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Conditia pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil nu este achitarea contributiilor de asigurari sociale, ci realizarea de venituri sau aflarea in perioadele asimilate prevazute de lege pe parcursul intregului an anterior datei nasterii copilului.

Tipurile de concedii fara plata care sunt eligibile pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului sunt:

- concediu fara plata pentru cresterea copilului;
- perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
- concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul.

Plata retroactiva a contributiilor nu iti va da dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.

Ordinul MMFPS Nr.1474 din 06.05.2011:

Situatie: Este posibila acoperirea unor perioade lipsa din perioada de eligibilitate de douasprezece luni anterior datei nasterii copilului prin plata retroactiva a unor contracte de asigurare sociala cu Casa Nationala de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sanatate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?

Solutie: Pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului nu are relevanta plata contributiilor de asigurari sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, asa cum sunt ele prevazute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea in una dintre perioadele asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din OUG nr. 111/2010.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?