Indemnizatie al doilea copil - discontinuitate
  anamuresan
As dori sa obtin informatii cu privire la modul in care se calculeaza suma indemnizatiei de crestere copil in situatia in care al doilea copil urmeaza sa se nasca dupa ce primul a implinit 2 ani, deci nu existia situatia suprapunerii.

Iata variantele:

(1) CC1 2 ani - concediu prenatal - CC2 2 ani - adica nu mi-as relua practic activitatea iar baza de calcul ar fi constituita numai din perioade asimilate. Inseamna ca indemnizatia va fi de 600 RON?

(2) CC1 2 ani - reluarea activitatii - concediu prenatal - CC2 2 ani. In HG 52/2011 art. 21(4) apare formularea: Daca persoana realizeaza venituri o perioada de CATEVA LUNI în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12. Intrebarea mea ar fi cum se interpreteaza acest "cateva luni".

As dori sa evit situatia (1) cu indemnizatie de 600 RON si de aceea as dori sa stiu pentru ce perioada ar trebui sa imi reiau activitatea pentru a beneficia de modul de calcul din situatia (2).
3 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
In situatia in care al doilea copil se naste dupa terminarea primului concediu de crestere copil, indemnizatia de crestere copil pentru acesta se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii.

Veniturile care intra in acest calcul pot fi:

- indemnizatii de crestere copil incasate pentru un concediu crestere copil anterior

- indemnizatii de maternitate

- salarii nete

Daca suma astfel calculata este mai mica de 600 lei, vei primi indemnizatia de crestere copil minima de 600 lei.

Daca suma astfel calculata este mai mare de 600 lei, vei primi suma calculata, eventual plafonata conform legii astfel:

- la 1200 lei daca optezi pentru CCC2 pana la 2 ani
- la 3400 lei daca optezi pentru CCC2 pana la 1 an

Citatul pe care l-ai dat din HG 52/2011 nu ti se aplica.
  anamuresan
Multumesc mult pentru raspunsul prompt (la ambele intrebari postate).

Sa inteleg ca nu este necesar sa imi reiau activitatea si in situatia in care intre CC1 si CC2 voi avea venituri numai din indemnizatia de maternitate atunci voi primi 85% din media celor doua indemnizatii (crestere copil si concediu de maternitate)? Adica ceva mai putin de suma plafonata la 1200 insa sigur nu 600?

In ce situatii se aplica atunci acel citat din HG 52/2011?

Imi cer scuze pentru insistenta insa as dori sa stiu sigur la ce ne putem astepta (venit minim), fara a lasa posibilitati de interpretare a legislatiei.
  Ana Maria Popa
Indemnizatia de crestere copil pentru al doilea copil se va calcula ca 85% din media veniturilor incasate in ultimele 12 luni, unde venituri pot fi: indemnizatii de crestere copil, indemnizatii de maternitate, sau eventual salarii nete (daca ai si mers la serviciu o perioada intre cele doua concedii de crestere copil).

Media se calculeaza ca suma veniturilor din ultimele 12 luni anterioare nasterii impartita la 12.

De exemplu: daca venturile tale din cele 12 luni anterioare nasterii sunt 10 indemnizatii de crestere copil si 2 indemnizatii de maternitate, media veniturilor se va calcula:

(10 x indemnizatie crestere copil + indemnizatie maternitate 1 + indemnizatie maternitate 2) / 12

Acel citat din HG 52/2011 se aplica in cazul persoanelor care in interiorul celor 12 luni anterioare nasterii au realizat venituri pe o anumita perioada (sa zicem cateva luni), dar beneficiaza de indemnizatie crestere copil pe baza unor situatii considerate de lege perioade asimilate. De exemplu, o studenta care a lucrat doar 2 luni.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?