Indemnizatie crestere copil - mama lucreaza in strainatate, tatal in Romania
  rdr
Sunt mama unui baietel de o luna. De 2 ani de zile lucrez in strainatate cu acte in regula.

Sotul a ramas in Bucuresti, acolo unde are serviciul. Acum sunt in concediu de maternitate care este doar de 4 luni in Elvetia. In aceasta situatie, sotul meu poate beneficia de concediul pentru cresterea copilului?

Situatia noastra nu e f sigura - dupa cele 4 luni de concediu maternal s-ar putea sa revin de tot in Romania, sau s-ar putea sa continui cu job-ul in Elvetia. Amintesc ca sotul lucreaza in Romania.

In functie de cele 2 cazuri, ce drepturi are sotul meu in ceea ce priveste concediul pentru cresterea al copilului?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoana care a realizat timp de douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) sau Elvetia poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie sa acorde drepturile acestor persoane la prestatii familiale, prevederile legislatiei nationale privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate impreuna cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv“. Asadar, persoanele care desfasoara/au desfasurat activitati profesionale in alte state membre UE sau in state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestatiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislatiei romane, ci legislatiei statului in care desfasoara/au desfasurat activitatile profesionale. Asadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania.

Desi sotul intruneste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere copil in privinta veniturilor, pentru a beneficia de aceasta trebuie sa mai indeplineasca si urmatoarele conditii:

1. are domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii

2. locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora

Nu ar strica sa adresezi o intrebare si AJPIS in privinta situatiei voastre, pentru a fi sigura ca vei lua cea mai buna decizie.

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?