Intrare ccc pentru al doilea copil in timpul ccc al primului copil
  itarulescu
Acum sunt in concediu de crestere copil (pe 9 decembrie face 2 ani - indemnizatia 1200 ron), iar in septembrie (cam pe 15) trebuie sa se nasca urmatorul copil.

Nu stiu cum sa procedez? Doamna de la salarizare ma sfatuia ca sa-mi fac revenirea la servici din ccc al primului copil si cu aceeasi data a revenirii sa intru in cele 120 sau 126 (nu mai stiu, si cu cat timp poti sa le iei inainte de nastere sau poti sa le iei si dupa????) de zile specific concediul pre si postnatal si apoi sa intru in ccc pentru urmatorul copil. Ma sfatuia astfel ca sa pot beneficia de salariu intreg.

Acum eu nu stiu cum sa procedez, ma gandesc ca acesta miscare sa nu ma afecteze la calculul indemnizatiei la cel de-al doilea copil (la care vreau sa stau tot 2 ani, nu as vrea sa fie mai mica de 1200 ron - atat cat este la primul).

Cum sa procedez? Tatal trebuie sa stea si el in ccc la ambii copii? Nu stiu cum sa fac? Precizez ca salariul meu brut este de 2000 ron si n-am inteles ce este cu stimulentul acela de insertie.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1. Pentru ca al doilea copil se naste in timpul CCC, nu esti obligata sa intrerupi CCC pentru a reveni la serviciu. Poti prelungi CCC pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani, avand aceeasi indemnizatie pe care o ai la primul CCC. Daca procedezi astfel, tatal isi poate lua CCC-ul sau obligatoriu cumulat oricand pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani.

2. Daca preferi sa revii la serviciu, va trebui sa intri in concediul de maternitate (prenatal si postnatal, 126 de zile in total, din care minim 42 dupa nastere). In aceasta situatie indemnizatia de crestere copil se va calcula ca 85% din media veniturilor din cele 12 luni anterioare nasterii (in care se vor lua in considerare indemnizatiile de crestere copil, salariile obtinute si indemnizatiile de maternitate), Fa-ti un calcul si vezi cum esti mai avantajata financiar. In aceasta situatiem tatal isi va lua CCC obligatoriu atat la primul copil, cat si la al doilea copil.

Daca pentru al doilea copil intentionezi sa stai tot 2 ani in CCC, evident ca prima varianta este cea mai simpla (prelungirea CCC cu aceeasi indemnizatie, fara revenire la serviciu, concediu de maternitate etc).

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?