Lucrez in strainatate, indemnizatie crestere copil




  clau
Momentan lucrez in strainatate pe un contract de 1 an de zile care va expira in 2014, am lucrat in Romania timp de 14 ani neintrerupt iar acum am ramas gravida.

Intentionez sa ma intorc Acasa in momentul imediat apropiat nasterii. Pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului din Romania daca pe perioada sarcinii am lucrat (bineinteles cu acte) in strainatate?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Ordinul MMFPS Nr.1474 din 06.05.2011:

Situatie:
O persoana care a realizat timp de douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) sau Elvetia poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie sa acorde drepturile acestor persoane la prestatii familiale, prevederile legislatiei nationale privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate impreuna cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv“. Asadar, persoanele care desfasoara/au desfasurat activitati profesionale in alte state membre UE sau in state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestatiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislatiei romane, ci legislatiei statului in care desfasoara/au desfasurat activitatile profesionale. Asadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania.
-------------------------------------------------------------
Situatie:
O persoana care a realizat o perioada din cele douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, iar in ultima perioada dinaintea nasterii copilului a desfasurat activitati profesionale in Romania poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie:
Daca persoana a realizat activitati profesionale in Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislatiei romane in vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, aplicand prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 si ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfasurate in alt stat membru se totalizeaza si se adauga celor realizate in Romania, in masura in care acest lucru este necesar, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email:



 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?