Pot dispune de indemnizatie pentru cresterea copilului?
  DANY_MIRELA22
Sunt insarcinata, data probabila a nasterii este 5 iunie, contractul meu de munca a inceput in 11 septembrie 2013 nedeterminat pe 2 ore. Pana in august am muncit in afara tarii, am inteles ca trebuie un an de taxe inaintea nasterii iar eu o sa am doar 9 luni.

Imi pot plati singura din urma alte 3, 4 luni pentru a face un an, sau si asa cu 9 luni dispun de ceva de la stat?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Chair daca vei avea mai putin de 12 luni lucrate, vei putea beneficia de concediu de maternitate de 126 de zile (prenatal + postnatal) si de indemnizatie de maternitate.

Conditia pentru a beneficia de concediul si indemnizatia de crestere copil este realizarea de venituri impozabile in cele 12 luni anterioare nasterii. Plata retroactiva a taxelor nu te ajuta.

Daca ai lucrat in strainatate legala, aceste venituri pot fi luate in considerare.

Ordinul Nr.1474 din 06.05.2011

Situatie:
O persoana care a realizat o perioada din cele douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, iar in ultima perioada dinaintea nasterii copilului a desfasurat activitati profesionale in Romania poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie:
Daca persoana a realizat activitati profesionale in Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislatiei romane in vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, aplicand prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 si ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfasurate in alt stat membru se totalizeaza si se adauga celor realizate in Romania, in masura in care acest lucru este necesar, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?