Somaj dupa expirare contract perioada determinata
  mamiDaniela30
Am lucrat in invatamant pe o perioada determinata, mentionez ca mi s-a suspendat contractul de munca la sfarsit de februarie 2012 (pana la 31 august 2012 cand mi s-a incheiat contractul), am beneficiat de cele 126 de zile platite de casa de asigurari, pe 23 aprilie 2012 am nascut, iar in aprilie 2014 copilul va face 2 ani.

Am inteles ca tatal este obligat sa intre o luna in concediu de crestere copil, tatal se incadreaza la aceasta lege, numai ca problema este la mine.

Daca nu mai am loc de munca, cine ma angajeaza pe mine timp de o luna? (de la inspectoratul scolar am primit raspuns cum ca nu au cum sa ma primeasca inapoi pt ca postul meu a fost ocupat prin concurs de alte persoane).

Am dreptul la somaj in acest caz, daca eu nu am lucrat cu 12 luni inainte?

Daca da, care ar fi pasii de urmat si unde? Sau este cazul de concediu medical in luna aceasta pt ca apoi sa intru in somaj?

Daca da, cine imi va plati mie acel concediu medical? Va rog sa imi luminati mintea in acest drum contorsionat!
2 raspunsuri la aceasta intrebare
  mamiDaniela30
Am lucrat in invatamant pe perioada determinata (2011-2012), la sfarsit de februarie 2012 mi s-a suspendat contractul de munca (pana la 31 august 2012 pana cand s-a incheiat contractul) pt ca am beneficiat de cele 126 zile de concediu prenatal si postnatal platite de casa de asigurari.

In prezent eu nu am unde sa ma intorc la locul de munca, pt ca postul pe care il aveam la acea vreme l-au castigat prin concurs alte persoane (informatie data de inspectoratul scolar), asadar e valabil concediul medical?

Daca da, cine mi-l plateste mie daca eu nu mai am contract de munca?

Sau am dreptul la somaj, daca in toata aceasta perioada eu nu am lucrat? am observat ca persoanei "auratina" i-ati spus ca ar avea dreptul la somaj.

Eu nu am stat degeaba si am vorbit si la fortele de munca si mi s-a dat raspuns negativ, cum ca nu as avea posibilitatea de a beneficia de somaj pt ca am intrerupt contractul de munca pt 12 luni inainte. Se poate totusi sa am dreptul la somaj si sunt informata gresit de acele persoane?

Va rog nespus de mult sa ma luminati si sa-mi indreptati pasii in rezolvarea acestui caz destul de neclar pt mine.
  Ana Maria Popa
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa ai un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.

Perioada in care ai fost in concediu crestere copil nu iti afecteaza dreptul la somaj. Concediul de crestere a copilului constituie vechime in munca si se ia in considerare pentru acordarea oricarui drept conditionat de vechime. Stagiul de cotizare se va stabili pe baza perioadelor lucrate anterior intraii in CIC.

Perioadele de concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) nu constituie stagii de cotizare la somaj (din indemnizatii nu se retine contributia pentru somaj).

Asadar fa calculul daca in situatia ta se poate sa ajungi la cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Pe aceasta tema s-au postat:
361 intrebari si 424 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?