Studenta la master si angajata de 6 luni - concediu crestere copil 2 ani?




  Micki
Sunt studenta la master din octombrie 2012 si termin in martie 2014.

Ar trebui sa nasc la inceputul lunii noiembrie. Din aprilile 2013 sunt si angajata cu contract de munca insa in momentul nasterii o sa am doar 7 luni lucrate si nu 12 cum ar trebui ca sa pot primi 85% din salariu indemnizatie.

Stiu ca primesc indemnizatie pentru ca sunt studenta si ca mi se calculeaza si cu venitul de pe lunile lucrate insa de la locul de munca stiu ca am dreptul doar la 126 de zile concediu pre/postanatal iar eu vreau sa stau acasa 2 ani.

Intrebarea este ce se va intampla cu locul de munca avand in vedere ca am contractul pe perioada nedeterminata?

Voi fi obligata sa ma intorc la munca dupa cele 126 de zile ca sa nu pierd locul de munca sau voi putea sa stau acasa linistita, sa primesc indemnizatia care mi se calculeaza cu facultatea si lunile lucrate (7 luni) si dupa cei 2 ani sa ma intorc la munca?
3 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.


(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale

De aici reiese ca, in calitate de masteranda, mama are dreptul atat la concediu crestere copil cat si la indemnizatie, si poate opta intre cele 2 variante de la Art. 2 alin (1).

Asadar, ai dreptul atat la cele 126 de zile de concediu de maternitate, cat si la concediu crestere copil pana la 2 ani.
  Micki
Multumesc frumos pentru raspuns! Si as mai avea o intrebare, daca se poate sa-mi mai raspundeti, va rog: as dori sa intru in prenatal pe 07.10 si ar trebui sa nasc la inceputul lunii noiembrie.

Pentru calculul indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani mi se pune si venitul de pe luna octombrie sau doar venitul pana la data cand intru in prenatal?
  Ana Maria Popa
Pentru calculul indemnizatiei de crestere copil se iau in considerare veniturile pe toate cele 12 luni ANTERIOARE NASTERII, cu mentiunea ca pentru luna nasterii copilului se iau in considerare veniturile care ti s-ar fi cuvenit pe luna respectiva, daca ai fi lucrat-o integral.

Asadar, aici intra salarii si indemnizatii de maternitate obtinute pana in luna nasterii copilului inclusiv.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului pentru mame studente
Pe aceasta tema s-au postat:
174 intrebari si 177 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului pentru mame studente
Mamele studente au dreptul la indemnizatie de crestere a copilului daca timp de minim 12 luni in ultimii doi ani anteriori datei nasterii acestuia s-a...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email:



 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?