Venituri suplimentare - cum pot demonstra veniturile din activitati independente?
  Graviduta
Am realizat pe parcursul acestui an venituri suplimentare in baza unor contracte de prestari servicii, in afara salariului, lucrand pentru alte firme decat angajatorul de baza.

Din cate am inteles se iau si acestea in calculul indemnizatiei.

In conditiile in care veniturile din activitatile independente realizate anul acesta se declara anul viitor, cum pot demonstra faptul ca am realizat acele venituri anul acesta pentru a-mi fi luate in calculul indemnizatiei?

Mentionez ca detin in original contractele de prestari servicii realizate dar nu sunt sigura ca sunt suficiente.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
In cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si ai caror copii se nasc in cursul unui an fiscal cum se calculeaza veniturile realizate de acestea: se iau in calcul veniturile distribuite uniform prin impartirea venitului anual la numarul de luni in care s-a obtinut (adeverinta eliberata de administratia finantelor publice si decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractanta, distribuite lunar in cuantum diferit?

Solutie:
Luna luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului este luna suspendarii activitatii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva. De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 martie 2010 si abia pe data de 15 aprilie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pâna la data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana. Astfel, se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberata de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut in adeverinta va fi impartit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoana.

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate carora Agentia Nationala de Administrare Fiscala le impune o cota de impozitare pentru tot anul, chiar daca aceste persoane realizeaza sau nu un anumit venit

Solutie:
In aceasta situatie, daca persoana respectiva plateste impozit aferent unui an intreg, se va proceda astfel: se va imparti venitul estimat sau realizat la numarul de luni in care au fost realizate, respectiv la douasprezece luni ori pâna la data efectiva a suspendarii activitatii.

Situatie:
Sunt considerate venituri supuse impozitului pe venit veniturile obtinute de persoane fizice pe baza contractelor sau conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil?

Solutie:
La calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului se pot lua in considerare veniturile obtinute din activitati independente - veniturile comerciale din prestari servicii, precum si venitul obtinut in baza unei conventii civile de prestari de servicii, acesta fiind supus impozitului pe venit si realizat in urma unei activitati prestate.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?