Data exacta de revenire la serviciu din concediu crestere copil
  Iulia
Buna ziua,

As vrea sa stiu cand (data exacta) trebuie sa ma intorc la locul de munca, avand in vedere ca fiul meu s-a nascut pe 15 aprilie 2012, am optat pentru concediul de 1 an si este in vigoare legea privind obligativitatea tatalui de a sta si el 1 luna (la care, de altfel, tatal va renunta).

Ce se intampla daca in loc de 15 martie, ma intorc, de exemplu, pe 18 martie sau chiar 1 aprilie, in raport cu vechimea in munca/ acordarea stimulentului de insertie?

Mutumesc. Iulia
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Buna,

Am anulat comentariile anterioare care fragmentasera foarte mult discutia si postez un raspuns care sper sa acopere toate aspectele:

1. Data limita de intoarcere la serviciu

Daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului de crestere copil si renunta la efectuarea lunii sale obligatorii din acest concediu, atunci aceasta luna se va scadea din concediul tau. In loc de 12 luni, cate ai solicitat initial, ai dreptul la numai 11 luni de concediu crestere copil (data cea mai tarzie la care te-ai putea intoarce la serviciu din concediul crestere copil ar fi 16 martie).

Mai ai si varianta de a solicita concediu fara plata pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an.

Daca doresti sa te intorci la serviciu mai tarziu decat ziua ulterioara celei la care se incheie concediul pentru cresterea copilului, trebuie sa stabilesti sub ce forma legala vei acoperi acea perioada. Una din posibilitati ar fi concediul fara plata, pe care il poti lua pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, conform Art. 6 al OUG nr 111/2010.

Discuta cu angajatorul tau variantele posibile.

2. Stimulentul de insertie

IMPORTANT

Mamele care se intorc la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an au dreptul la plata stimulentului de insertie pana cand copilul implineste 2 ani, insa in situatia in care tatal nu-si realizeaza luna sa de concediu crestere copil, se scade o luna din acest termen. Asadar, pentru a primi stimulentul de insertie daca tatal nu intra in concediu, trebuie sa te intorci la lucru inainte de implinirea de catre copil a varstei de 11 luni (in cazul copilului nascut pe 15 aprilie, acest termen este cel tarziu 14 aprilie).

3. Termene

Termenele in care trebuie anuntata agentia pentru plati si inspectie sociala sunt specificate in Hotararea de Guvern 52/2011 :

"In situatia in care tatal nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an."

Intereseaza-te la agentia pentru plati si inspectie sociala cum se poate proceda in cazul vostru, pentru ca termenul in care sotul ar fi putut renunta oficial la concediu a trecut.

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?