Avertisment concediere salariata gravida




  dany1y1y1
In septembrie 2013 se fac 12 luni de cand lucrez la actualul angajator.

De curand, l-am anuntat in scris si cu documentele necesare, ca sunt insarcinata. Nasterea ar avea loc prin luna septembrie.

Sa nu uit sa precizez ca angajatorul meu este in Bucuresti, iar eu ma aflu la punctul de lucru din Ploiesti. Este un job in domeniul publicitatii.

La aflarea vestii, m-a facut sa ma simt putin jignita pentru ca m-a felicitat ca mi-am calculat totul bine si ca el considera ca m-am angajat aici pt a ramane insarcinata si a beneficia de indemnizatie.

De atunci, totul s-a schimbat...

Am de indeplinit un target lunar, dar de cand cu sarcina, nu ma pot concentra intru totul, mai sunt si vizitele medicale si starile fizice si psihice adecvate sarcinii, asa ca nu mi-am putut indeplini targetul.

Mi-a spus ca faptul ca l-am anuntat ca sunt gravida nu il impiedica cu nimic sa ma concedieze!

Ba mai mult, in fisa postului scrie urmatoarele:

Salariul de baza lunar brut este conditionat de :
* 50% din salariu = realizarea in intregime a sarcinilor specifice functiei de redactor (in cazul in care nu se realizeaza sarcinile in intregime, nu a lucrat 8 ore in fiecare zi lucratoare din luna, salariul va fi acordat procentual cota-parte)

* 50% din salariu = realizarea unui target din reclame in valoare de 5000 lei. In cazul nerealizarii targetului in intregime sau nu a lucrat 8 ore in fiecare zi lucratoare din luna (are absente nemotivate CFS salariul va fi acordat procentual cota parte)

* Daca intr-o luna nu se realizeaza absolut nimic din baremul stabilit de conducerea societatii (5000 lei), nu primeste cota parte 50% din salariul lunar conform conditiilor de salarizare.

Insa, angajatorul a mustrat persoanele de la contabilitate si resurse umane, pentru ca, desi nu am avut target-ul 0, dar nici indeplinit 100%, mi-au acordat salariul intreg si bonurile, dorinta angajatorului fiind ca de luna urmatoare, sa imi opreasca bonurile si jumatate din salariu. Ba chiar mi-au trimis si un avertisment de concediere.

Asadar, job-ul meu s-a transformat intr-un continuu stres. As vrea sa stiu care sunt drepturile mele in conditiile de fata, daca este ok sa semnez avertismentul; va anunt si ca nu am primit nici un numar de inregistrare din partea lor catre Medicina Muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
La depunerea instiintarii la locul de munca, trebuia sa ti se inmaneze o copie a acesteia cu numar de inregistrare. Aceasta este dovada ta ca ai instiintat angajatorul asupra faptului ca esti gravida.

Daca ai depus cererea, angajatorul nu are dreptul sa te concedieze, decat in cazul falimentului sau daca demareaza procedura de reorganizare judiciara.

In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris asupra starii de graviditate a salariatei, el are obligatia sa informeze medicul de Medicina Muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Cere in scris angajatorului dovada ca si-a indeplinit obligatiile prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Salariatele gravide, ale caror raporturi de munca au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Actiunea in justitie a salariatei gravide este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

Avertismentul scris poate fi dat unui salariat numai in urma unei cercetari prealabile - este vorba de o intreaga procedura, ce include: redactarea unui referat privind presupusa abatere, numirea unei comisii de cercetare disciplinara, si neaparat convocarea si ascultarea salariatului in cauza. Asadar, inainte de a semna avertismentul, cere-i in scris angajatorului date despre efectuarea acestei proceduri (referatul de abatere disciplinara, membrii comisiei etc).

Este bine ca orice comunicare cu angajatorul pe aceasta tema sensibila sa o faci in scris.

Nu uita: ca gravida poti beneficia de:

- reducerea timpului normal de lucru cu o patrime (deci si a normei), cu mentinerea salariului

- 16 ore libere lunar pentru controale medicale, cu mentinerea salariului

- concediu de risc maternal

- concediu prenatal.

In timpul concediilor medicale, precum si pe perioada concediului de crestere a copilului, nu poti fi concediata.

In ceea ce te priveste, incearca sa-ti indeplinesti targetul, iar daca acest lucru nu este posibil din motive legate de sarcina, discuta cu medicul tau despre aceste probleme pentru a-ti recomanda reducerea timpului de lucru si concedii medicale daca este cazul.

Daca angajatorul continua cu presiunile, il poti reclama la Inspectoratul Teritorial de Munca sau poti apela la un avocat.

Succes!

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Situatii in care concedierea gravidelor si a mamelor este ilegala
Pe aceasta tema s-au postat:
75 intrebari si 81 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Situatii in care concedierea gravidelor si a mamelor este ilegala
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, nu pot fi concediate, din motive care tin de starea lor, urmatoarele categori...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email:



 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?