Calcul indemnizatie de maternitate - 2 locuri de munca si studenta masterat
  ramonik86
Buna

As dori sa stiu cum se va calcula indemnizatia de crestere a copilului in urmatorul caz:

Din 21 febr 2013 intru in prenatal.

La firma la care lucrez acum am contract din 11 septembrie 2012.

Inainte am mai lucrat la o alta firma pana la sfarsitul lunii mai 2012, in paralel facand si masterul pe care l-am terminat in iulie 2012.

Am inteles ca indemnizatie pt cresterea copilului voi primi, deoarece angajarea la actualul loc de munca s-a efectuat in cele 60 de zile de la terminarea studiilor postuniversitare in vederea angajarii si se va calcula ca venit minim pe economie.

Adevarul e ca nici indemnizatia de crestere habar nu am cum o vor calcula, dar nici indemmnizatia de maternitate.

Practic in cele 12 luni inaintea nasterii copilului as avea 2 luni lucrate la o firma, apoi 3 luni si jumatate master, apoi 7 luni si jumatate la actuala firma.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Buna,

Indemnizatia de maternitate (la care ai dreptul pe perioada cat vei fi in concediu de maternitate, prenatal si postnatal) se va calcula ca 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni dinaintea celei in care intri in concediul de maternitate.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 73. - (1) Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada

(2) In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei de maternitate se calculeaza ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile lucrate si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.

In continuare iti poti calcula valoarea exacta a indemnizatiei de maternitate pe fiecare luna dupa modelul de aici.

Indemnizatia de crestere a copilului se va calcula ca suma veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (deci se vor lua in considerare veniturile de la ambele locuri de munca din ultimele 12 luni) impartita la 12. Daca rezultatul este mai mic de 600 lei, vei primi 600 lei.

PS: ai dreptul la concediu si indemnizatie crestere copil numai daca ai facut masterul la zi, invatamant organizat conform legii.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Pe aceasta tema s-au postat:
361 intrebari si 424 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?