Concediu si indemnizatie crestere copil dupa concediu fara plata de crestere copil
  lacra1979
Initial am optat pentru perioada de 1 an, dar din motive obiective va trebui sa raman acasa in concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copilul meu (decembrie 2014).

Acum sunt insarcinata (ar trebui sa nasc in aprilie 2014) si am citit ca pentru acest caz ati spus ca pot beneficia de concediu de crestere pentru cel de-al doilea copil si am inteles si conditiile (din intrebarea Adelei).

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

- care este articolul de lege care imi da acest drept (pt ca din pacate asa trebuie sa ma prezint in fata organelor abilitate din orasul in care locuiesc)

- in momentul depunerii dosarului voi avea nevoie de vreun document de la angajator (adeverinta ca sunt in concediu fara plata sau daca nu e necesara)

- daca din punctul de vedere al platii se pastreaza regula ca angajatorul sa- mi plateasca indemnizatia in prima perioada si isi recupereaza apoi valoarea sau daca statul imi plateste indemnizatia de la inceput

- ce se va intampla cu concediul fara plata in care eu sunt acum in relatia cu angajatorul (si care expira in decembrie 2014): se va transforma in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an de catre al doilea copil daca pentru varianta asta optez)?
3 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, art. 2, alin. (5), lit. (g) si (i)

2. Va trebui sa obtineti de la angajator o adeverinta care sa ateste faptul ca va aflati in concediu fara plata pentru crestere copil, in care sa specifice data de inceput a acestuia. Sfatul meu este sa va interesati la Primarie pe tema actelor.

3. Regula aceasta este valabila pentru indemnizatia de maternitate. La dvs nu este cazul, indemnizatia de crestere copil o plateste statul.

4. Se va intrerupe concediul fara plata si veti intra in concediu crestere copil. Dpdv. al angajatorului, contractul dvs de munca va fi suspendat pentru concediu crestere copil.
  lacra1979
Multumesc pentru raspuns. Sunteti cea mai placuta surpriza din ultima perioada pentru mine, prin promtitudinea si profesionalismul de care dati dovada.

Mai am o intrebare: mai exista in acest caz concediu prenatal si postnatal? Cele 126 zile cumulate? Intreb pentru ca pentru primul copil cererea de acordare a indemnizatiei am facut-o in primele 60 zile lucratoare dupa expirarea celor 126 zile concediu prenatal si postnatal cumulate si nu stiu cum va trebui sa procedez in cazul de fata (cand voi intra in concediu de crestere copil din concediu fara plata).
  lacra1979
In cazul in care tatal si-ar lua o luna de concediu pana in decembrie (cand primul copil implineste varsta de 1 an) si eu nu as intra in concediu fara plata aceasta valoare a indemnizatiei luate de tata ar intra in calculul indemnizatiei pentru cel de-al doilea copil? Concret: daca eu imi iau o luna concediu fara plata din cele 12 luni care intra in caclulul indemnizatiei pentru al doilea copil as avea 6 luni cu plata (din indemnizatia de crestere a primului copil) si 6 luni fara plata. Daca tatal isi ia conediu o luna as avea 7 luni cu plata si 5 luni fara plata?

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?