Concediu medical gravide pe toata perioada sarcinii
  flori negrut
Am citeva nelamuriri si as dori sa ma ajute cineva.

Sunt gravida in 17 saptamini (4 luni si 1 saptamana), sunt bolnava de diabet si hipotiroidism.

Deocamdata sunt in concediu medical (sarcina cu risc) cind am aflat ca sunt insarcinata. Medicul endocrinolog si ginecolog au zis ca daca imi doresc acest copil trebuie sa stau la pat, avind in vedere problemele de sanatate si faptul ca o lunga perioada am fost tot prin spitale.

Anul trecut din cauza problemelor de sanatate am fost 2 luni in concediu... Sunt in concediu din nou, am depasit 90 de zile si acum merg la comisie pt acordarea concediului...

Problema mea este ca comisia iti mai acorda alte 90 de zile si asta am inteles, dar nu inceleg ce pot face dupa, nimeni nu ma lamureste la terminarea zilelor de concediu de la comisie voi avea exat 24 saptamini de sarcina (6 luni)... am vb cu cei de la comisie si au spus ca trebuie sa merg la lucru pina la inplinirea a 8 luni apoi pot intra in concediu prenatal...

Adica daca nu am fost capabila sa lucrez pina acuma o sa fiu atunci nu inteleg??? Am 30 de ani si ma chinui de foarte mult timp sa am un copil si am atitea probleme de sanatate iar sistemul nu ne ajuta deloc???

Sunt zile cind nu ma pot ridica din pat, dar sa mai merg la lucru, mai ales ca eu am lucrat intr-un mediu foarte toxic (fabrica de incaltaminte).

As vrea sa stiu ce pot face??? Nu vreau nici sa pierd indemnizatia pt copil... Va rog sa ma ajutati.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Ca gravida, ai dreptul la concediu de risc maternal, de 120 de zile calendaristice. Discuta despre aceasta posibilitate cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog.

Poti intra in concediu prenatal si inainte de 8 luni de sarcina. Concediul de maternitate are 126 de zile calendaristice, pe care ti le poti lua oricand inainte sau dupa sarcina, cu exceptia celor 42 obligatorii de zile de dupa nastere.

Asadar ai putea avea 84 de zile de concediu prenatal... asta inseamna aproape 3 luni.

In ultima instanta ar mai fi si varianta concediilor fara plata - cu mare grija sa respecti regulile care iti dau dreptul la indemnizatie (citeste detalii aici).

In principiu, intr-o luna iti poti lua concediu fara plata pe o durata mai mica decat jumatate din zilele lucratoare ale lunii respective, si chiar in aceste conditii nu trebuie sa iti iei concediu fara plata in mai mult de 3 luni. Evident, concediul fara plata afecteaza cuantumul indemnizatiei de crestere copil, dar in situatia pe care ai expus-o important este sa stai acasa si sa poti duce sarcina cu bine pana la capat.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de risc maternal
Pe aceasta tema s-au postat:
76 intrebari si 74 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de risc maternal
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapte...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?