Indemnizate concediu crestere copil - ajutorul de la serviciu pentru nastere se ia in calcul?
  cami_t
Va rog sa imi spuneti daca ajutorul pentru nastere copil, luat de la serviciu in luna in care s-a nascut copilul, se ia in calcul la venitul pe ultimile 12 luni lucrate. Va intreb pentru ca au existat cazuri in care acest venit a fost luat in calcul pentru indemnizatia de crestere copil si pe adeverinta mea nu e adaugat.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
In calculul indemnizatiei de crestere a copilului se iau in considerare veniturile salariale sau asimilate salariilor in vederea impunerii realizate de solicitant in cele 12 luni anterioare nasterii.

Potrivit definitiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca. De asemenea, sunt asimilate salariilor si orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii.

Conform art 55 alin 4 din codul fiscal, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit urmatoarele sume:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Ajutorul pentru nastere este prevazut la alin. (4) al art. 55 din Codul fiscal ca nefiind de natura salariala si nici impozabil, asadar el nu se ia in calculul indemnizatiei de crestere a copilului.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?