Indemnizatie crestere copil, venituri salariale si PFA
  Ghicicinei
Sunt insarcinata in 21 de saptamani (voi naste in luna aprilie 2014) - dintr-o eroare informatica, campul DPN nu permitea introducerea niciunei valori la momentul crearii contului.

Realizez venituri din doua surse:
a. Contract individual de munca - unde imi sunt platite la zi toate contributiile
b. Activitate de PFA - unde platesc la zi impozitul pe venit si contributii la sanatate - aici realizez veniturile mai mari

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Beneficiez de concediu pre si post natal si daca da, care este baza de calcul?

2. Daca platesc cei 0.85% catre CAS si pe PFA, voi putea beneficia de o indemnizatie pe veniturile cumulate?

3. Ce acte trebuie prezentate ca PFA pentru luarea in calcul a acestor venituri la acordarea indemnizatiei pentru crestere copil pana la 1 an (decizia de impunere, declaratie de venit estimat sau declatia de venituri realizate)?

4. Exista vreo precizare legala care imi permite sa scurtez programul de lucru ca PFA sau asta ramane la "mica intelegere"?

5. Voi putea beneficia de stimulentul de insertie, daca revin "in campul muncii" dupa 1 an?
2 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1-2. Beneficiezi de concediu si indemnizatie de maternitate din doua surse:
- de la serviciu - va fi calculata si platita de angajator
- daca ai platit contributia pentru indemnizatii si concedii medicale in cota de 0,85%, atunci vei avea dreptul la indemnizatie de maternitate ca urmare a stagiului de cotizare realizat ca PFA, platita de Casa de Asigurari de Sanatate.

3. Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
In cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si ai caror copii se nasc in cursul unui an fiscal cum se calculeaza veniturile realizate de acestea: se iau in calcul veniturile distribuite uniform prin impartirea venitului anual la numarul de luni in care s-a obtinut (adeverinta eliberata de administratia finantelor publice si decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractanta, distribuite lunar in cuantum diferit?

Solutie:
Luna luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului este luna suspendarii activitatii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva. De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 martie 2010 si abia pe data de 15 aprilie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pâna la data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana. Astfel, se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberata de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut in adeverinta va fi impartit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoana.

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate carora Agentia Nationala de Administrare Fiscala le impune o cota de impozitare pentru tot anul, chiar daca aceste persoane realizeaza sau nu un anumit venit.

Solutie:
in aceasta situatie, daca persoana respectiva plateste impozit aferent unui an intreg, se va proceda astfel: se va imparti venitul estimat sau realizat la numarul de luni in care au fost realizate, respectiv la douasprezece luni ori pâna la data efectiva a suspendarii activitatii.

4. Precizarile legale privind protectia maternitatii la locurile de munca au in vedere relatia angajat - angajator.

5. Daca optezi pentru concediu crestere copil pana la 1 an, vei putea beneficia de stimulent de insertie numai in cazulin care revii la serviciu inainte de 1 an.
  H3llow33N
As adauga la punctul 3 si art 22 din HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Art. 22
(1) In situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau agricole, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se recalculeaza in baza dovezilor eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate in perioada pentru care s-a luat in calcul venitul estimat in vederea platii anticipate a impozitului sau, dupa caz, pentru care s-a completat declaratia pe propria raspundere.
(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se transmite de catre persoana beneficiara la agentia teritoriala, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Daca din recalculare rezulta un cuantum mai mare al indemnizatiei pentru cresterea copilului fata de cel stabilit initial, diferenta de cuantum se acorda pentru toata perioada de la data stabilirii dreptului.
(4) Daca din recalculare rezulta un cuantum mai mic al indemnizatiei pentru cresterea copilului fata de cel stabilit initial, diferenta de cuantum, stabilita de la data acordarii, se recupereaza de la beneficiar.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?