Norma de hrana in Concediul de crestere copil
  sterea andreea
Pentru un parinte angajat in orice segment al MAI, in momentul intrarii in concediul de crestere copil cu optiunea II, de doi ani, la cei 85% din salariu (aprox 1150 lei pentru un agent mediu) se aduga si norma de hrana (aprox 650lei lunar); astfel se ajunge la o plata lunara de peste 1700 la care depaseste plafonul maxim de 1200lei.

As dori sa stiu daca legea permite acest lucru, in conditiile in care norma de hrana se plateste pentru zilele lucrate, iar in CCC statutul este de asistat social si nu de salariat.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1. Din OUG 111/2010:
Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

(3) Pentru perioada cat o persoana dintre cele prevazute la alin. (1) beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, stabilirea drepturilor de pensie si a altor drepturi de asigurari sociale, acordate potrivit legii, se face potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Modalitatile de depunere si de solutionare a cererilor de acordare a drepturilor, in situatia persoanelor prevazute la alin. (1), se stabilesc prin norme interne, aprobate de conducatorii autoritatilor si institutiilor publice prevazute la alin. (1).


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 38.
(1) Persoanele care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala beneficiaza de concediu si de indemnizatie pentru cresterea copilului acordate prin aceste institutii.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile tuturor categoriilor de personal.

(3) In situatia in care in perioada concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei aferente raportul de munca sau de serviciu al persoanelor prevazute la alin.
(1) inceteaza, plata indemnizatiei se asigura, prin agentiile teritoriale, pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

(4) In situatia prevazuta la alin. (3), institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala au obligatia sa transmita agentiilor teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza persoana beneficiara cererea si documentele doveditoare ale acesteia care au stat la baza stabilirii dreptului.


3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, indiferent de domeniile in care isi desfasoara activitatea in cadrul acestor institutii, beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului de la agentiile teritoriale pentru prestatii sociale sau de la institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala?

Solutie:
Potrivit art. 29 din OUG nr. 111/2010, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda prin aceste institutii persoanelor care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, indiferent de domeniile in care isi desfasoara activitatea in cadrul acestor institutii. Totodata modalitatea de depunere si de solutionare a cererilor de acordare a drepturilor se stabileste prin norme interne, aprobate de conducatorii autoritatilor si institutiilor publice mentionate. De asemenea, fondurile necesare platii drepturilor prevazute de OUG nr. 111/2010 si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In situatia in care, conform procedurilor si regulilor stabilite de ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, anumitor categorii de personal nu li se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului prin aceste institutii, atunci acest drept se poate acorda de catre agentiile teritoriale pentru prestatii sociale, in baza documentelor doveditoare stabilite de actele normative in vigoare si a unui document eliberat de ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala care confirma neacordarea de catre acestea a indemnizatiei.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?