Caz particular - contract munca perioada determinata, concediu maternitate, somaj
  erg
Sunt angajata cu contract pe perioada determinata si stiu sigur ca nu va fi prelungit dupa nastere. Contractul de munca va expira la aproximativ 20 de zile dupa nastere, astfel incat nu voi putea finaliza concediul obligatoriu de maternitate in calitate de angajata. Totusi, il voi incepe in calitate de angajata si aici intervine problema mea.

Cei de la Somaj (AJOFM) mi-au spus ca ei nu ma pot prelua imediat dupa incetarea contractului de munca, fiindca voi fi deja in concediul de maternitate (medical) si ca abia dupa ce efectuez si concediul de crestere a copilului imi pot depune dosarul la Somaj.

Am inteles de la Somaj ca, pentru completarea concediului de maternitate obligatoriu, va trebui sa ma adresez CASMB.

Le-am scris deja celor de la CASMB si mi-au raspuns cat se poate de laconic, nu m-au lamurit deloc, ba chiar mai mult m-au debusolat, pentru ca mi-au aratat o lista cu criteriile de eligibilitate pentru indemnizatia aferenta concediilor medicale si, judecand dupa lista aceea, eu nu ma regasesc integral in nici unul dintre cazurile aplicabile: nu intru nici sub criteriul de persoana angajata, nici sub cel de somer (conform celor spuse de AJOFM), dar o sa fiu salariata o parte din perioada, mai exact la intrarea in acest concediu.

AJOFM ma trimite la CASMB, CASMB ma intoarce la Somaj. Cum ar trebui sa procedez? Ba mai mult, cei de la Somaj mi-au propus chiar sa renunt la contract benevol, inainte de a intra in prenatal (ceea ce ar trebui sa se intample foarte curand), pentru a ma putea prelua ei, dar nu concep asa ceva, fiindca mi-ar afecta nivelul contributiilor. Am contributiile necesare atat pentru obtinerea indemnizatiei de concediu de maternitate, cat si de crestere copil si nu vad de ce as renunta la dreptul meu de a ramane angajata cat mai mult timp posibil, chiar daca se suspenda contractul de munca pe perioada concediului de maternitate (medical) si apoi expira de drept.

Unde imi depun dosarul dupa incetarea contractului de munca: intai la Somaj - dosar pentru somaj, apoi la CASMB - dosar pentru completarea concediului de maternitate (la care tot Statul Roman ma obliga), sau doar la CASMB?

Daca ma las pe mana institutiilor statului, nu o sa obtin un raspuns clar - pentru ca fiecare isi cunoaste (mai mult sau mai putin) partea si nu o intereseaza interpretarea legislatiei in mod holistic, aplicat fiecarui caz... Cel putin cei de la AJOFM au fost receptivi si m-au ascultat si au incercat sa imi ofere o solutie; nu acelasi lucru pot afirma despre CASMB.
1 raspuns la aceasta intrebare
  erg
Mai fac o precizare: daca, intr-adevar, intrarea in somaj inainte de prenatal ar fi solutia, cum pot ajunge acolo?

Avand sarcina declarata, angajatorul nu ma poate concedia, iar daca eu as semna demisia, acest lucru ar implica, in mod normal, ca renunt la dreptul la somaj; singura varianta la care ma pot gandi ar fi ca angajatorul sa restructureze postul.

Sper totusi ca legislatia in vigoare sa imi permita completarea concediului de maternitate direct prin CASMB, fara a fi nevoita sa intru de acum in somaj.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Pe aceasta tema s-au postat:
361 intrebari si 424 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?