Distributia celor 126 de zile de concediu de maternitate
  szaanatika
Buna seara,

Din articol se poate intelege ca cele 126 de zile se distribuie egal inainte si dupa nastere: 63 de zile prenatal- fara obligatia de a fi efectuat si 63 de zile postnatal- din care 42 de zile obligatoriu de efectuat. Eu am iesit f tarziu in concediul prenatal (30 de zile inainte de DPN). Este corecta deductia mea: restul zilelor de concediu de maternintate, incluzand restul de 33 aferente concediului prenatal + 63 de zile de postnatal se vor lua dupa nastere. Dupa 96 de zile de la nastere, voi solicita concediul de crestere a copilului. Corect? Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc. Andreea
3 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Salariata insarcinata are dreptul la 126 de zile de concediu de maternitate, pe care si le poate lua inainte si dupa nastere (prenatal si postnatal), dupa cum doreste. Cateva precizari:

Efectuarea in totalitate a celor 126 de zile nu este obligatorie. Doar 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii, ca o masura de protectie a mameisi copilului. Restul de zile, pana la 126, poti sa nu le iei daca acest lucru te avantajeaza.

Zilele de concediu prenatal si cele de postnatal la care ai dreptul se pot compensa intre ele, in sensul ca nu este obligatoriu sa le imparti "63 prenatal / 63 postnatal". Poti face orice combinatie, poti chiar renunta cu totul la prenatal. Singura constrangere pe care o ai in privinta acestui concediu este efectuarea celor 42 de zile obligatorii de concediu postnatal.

Varianta gandita de tine este corecta.
  vera
ok, eu inteleg asta dar ce lege, sau articol prevede asta pt ca eu am pb cu medicul de familie care tine mortis pe varianta 63-63.
  Ana Maria Popa
OUG 158 / 2005, CAP. 4, Concediul si indemnizatia de maternitate

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Pe aceasta tema s-au postat:
361 intrebari si 424 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?