Nelamuriri a doua sarcina
  Mamaruta2013
Momentan sunt in CIC de 2 ani pana in martie 2014. Fetita mea implineste 2 ani in aprilie 2014. Sunt insarcinata in 5 sapt. In momentul in care va trebui sa ma intorc la munca voi fi in 27 sapt. Am mai multe intrebari:

1. Trebuie sa anunt angajatorul de pe acum sau doar cand ma intorc?

2. Sunt aprox 91 de zile pana ar urma sa nasc de la data cand incep munca. As putea sa iau 84 zile prenatal din cele 126 in total (raman 42 dupa) dar nu stiu ce sa fac cu diferenta de zile aprox 7 zile calendaristice... Ma gandesc ca un concediu medical ar fi cel mai potrivit... Nu vad rostul sa merg la munca 7 zile pt nimeni :) probabil voi naste cu o sapt mai repede deoarece voi naste cu cezariana la recomandare medicala si asa am programat si prima nastere... Asa ca s-ar putea sa nu mai fie cele 7 zile ...

3. Cum s-ar calcula indemnizatia de maternitate si apoi indemnizatia crestere copil daca as opta pt varianta de mai sus, avand in vedere ca acum indemnizatia este de 1200 lei. Puteti sa ma ajutati cu o simulare?

4. In cazul in care hotarasc sa ma intorc la munca acum cand primul copil are 18 luni, primesc stimulentul de insertie pana va implini 2 ani? Este obligat angajatorul sa ma primeasca? Cand imi recomandati sa-l anunt ca sunt insarcinata?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1. Anunta angajatorul cand reiei lucrul.

2. Poti sa-ti iei 84 de zile de concediu prenatal, si un medical in cele 7 zile ramase. In acest caz va trebui sa mergi la serviciu ca sa depui instiintarea si concediile medicale.

3. Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. In cazul in care in cele 6 luni sunt incluse si luni in care ai fost in concediu de crestere copil, se ia in considerare indemnizatia de crestere copil.

Indemnizatia de crestere copil pentru al doilea copil se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete ale ultimelor 12 luni anterioare nasterii, luandu-se in considerare: salarii, indemnizatii de crestere copil, indemnizatii de maternitate, dupa caz.

4. DA la ambele intrebari. Anunta angajatorul in prima zi de revenire la serviciu.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Pe aceasta tema s-au postat:
361 intrebari si 424 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?