Acte necesare concediu crestere copil PFA
![]() Din cele 12 luni anterioare nasterii, 4 am fost in concediu crestere copil, iar din iunie 2013 mi-am infiintat un PFA (sunt medic de profesie), avand contracte de colaborare cu diverse clinici medicale. Cand am infiintat PFA-ul, la Finante a trebuit sa declar un venit lunar aproximativ, eu declarand suma cea mai mica, cred ca 700 ron. Cu toate acestea venitul meu real este mai mare de atat. Ce ma intereseaza este daca atunci cand voi depune actele pentru concediu crestere copil voi putea anexa ceva dovada a venitului real (de ex copie dupa registrul de Incasari si plati), sau daca se va lua in calcul venitul declarat la finante? Si alta intrebare este cine imi va completa cererea de la angajator, atat timp cat eu nu am angajator, fiind PFA?
1 raspuns la aceasta intrebare
Situatie: In cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si ai caror copii se nasc in cursul unui an fiscal cum se calculeaza veniturile realizate de acestea: se iau in calcul veniturile distribuite uniform prin impartirea venitului anual la numarul de luni in care s-a obtinut (adeverinta eliberata de administratia finantelor publice si decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractanta, distribuite lunar in cuantum diferit? Solutie: Luna luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului este luna suspendarii activitatii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva. De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 martie 2010 si abia pe data de 15 aprilie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pâna la data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana. Astfel, se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberata de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut in adeverinta va fi impartit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoana. Situatie: Referitor la persoanele fizice autorizate carora Agentia Nationala de Administrare Fiscala le impune o cota de impozitare pentru tot anul, chiar daca aceste persoane realizeaza sau nu un anumit venit. Solutie: in aceasta situatie, daca persoana respectiva plateste impozit aferent unui an intreg, se va proceda astfel: se va imparti venitul estimat sau realizat la numarul de luni in care au fost realizate, respectiv la douasprezece luni ori pâna la data efectiva a suspendarii activitatii. Ti-a fost util acest raspuns?
Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
|