Am dreptul la indemnizatie crestere copil in Romania daca am lucrat in strainatate?
![]() 1. Ordinul MMFPS 1474/2011: Situatie: O persoana care a realizat timp de douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) sau Elvetia poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania? Solutie: Pentru a stabili statul membru competent care trebuie sa acorde drepturile acestor persoane la prestatii familiale, prevederile legislatiei nationale privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate impreuna cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv“. Asadar, persoanele care desfasoara/au desfasurat activitati profesionale in alte state membre UE sau in state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestatiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislatiei romane, ci legislatiei statului in care desfasoara/au desfasurat activitatile profesionale. Asadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania. 2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor Art. 2 (6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta. Deci, am sau nu am dreptul la concediu crestere copil si indemnizatie in Romania?
1 raspuns la aceasta intrebare
Pe de o parte unele DGPC aproba ca se aplica, adica solicitantii care au realizat venituri in strainatate beneficiaza de indemnizatie conform regulamentelor UE de mai sus, pe de alta parte altele resping cererile pe motiv ca indemnizatia de crestere copil se acorda doar pe baza veniturilor impozabile realizate in Romania, prin urmare, deoarece impozitul nu s-a platit in Romania, aceste venituri nu se pot lua in calcul. Parerea mea este ca ar trebui sa beneficiati, insa nu puteti obliga DGASPC sa va plateasca decat prin instanta, iar procesul dureaza cca 2 ani. Ar fi recomandat sa intrebati direct la DGASPC-ul de domiciliu. Ti-a fost util acest raspuns?
Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
|