Analize medicale gravida care nu lucreaza. Si indemnizatie
  ramonika
Nu mai lucrez de la data de 01.07.2014 (nu am avut cu cine imi lasa copilul si bone nu mi-am permis).

De la inceperea anului scolar fiind clasa pregatitoare am cautat de lucru, negasind nimic care sa ma avantejeze.

Acum am aflat ca sunt insarcinata si au venit si doua oferte... acestia insa refuzand a ma angaja pt ca sunt insarcinata.

Daca platesc la stat (pensie si asigurare medicala, somaj ce trebuie) bani din mana, pot beneficia de analize medicale gratuite si indemnizatia pentru crestere copil dupa ce voi naste?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
1. In privinta analizelor medicale, te informam ca orice gravida este asigurata medical si fara plata contributiei. Exista un set de analize medicale de care orice gravida poate beneficia gratuit, care include teste precum cele pentru depistarea hepatitelor B si C, hemoleucograma, testarea HIV, glicemia, creatinina, analizele pentru coagularea sangelui, grupa sanguina.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede:

Art. 213. - (1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:

f) femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Ordinul CNAS 617/2007 prevede:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:

h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copilului - pentru lauze, precum si a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile si a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara.

2. In privinta indemnizatiei pentru cresterea copilului, singurele situatii eligibile admise de lege sunt realizarea de venituri impozabile sau aflarea in perioade asimilate in cele 12 luni anterioare nasterii. Plata contributiilor catre stat nu iti va da dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?