Angajatorul refuza sa ma primeasca inainte de 1 an din CCC
  gina
Am depus instiintare la sediul angajatorului prin care ii informez ca va lua sfarsit concediul de crestere copil la o data anume inainte sa implineasca copilul 1 an si ca tot de atunci voi reveni la munca.

Mi-au trimis acasa un raspuns la aceasta adresa in care mi-au scris ca nu sunt de acord cu revenirea mea la munca inainte de 1 an, intrucat eu deja am solicitat CCC pe o perioada de 1 an si ca ma asteapta la munca in ziua urmatoare dupa ce copilul implineste varsta de 1 an.

Nu au mentionat nici o baza legala, ci pur si simplu ca ei nu sunt de acord.

Au voie? Este legal? Daca sunt obligati sa ma primeasca la munca oricand ma hotarasc eu sa ma intorc, imi puteti da va rog baza legala pentru acest lucru?

Altfel nu vad cum as putea beneficia de stimulent.
4 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Gina, am sa-ti dau acelasi rapsuns pe care l-am dat unei alte mamici aflate in situatia ta:

Legea prevede ca la incetarea concediului de crestere copil angajatorul este obligat sa primeasca salariatul / salariata la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, dar nu mentioneaza expres faptul ca angajatorul are obligatia sa primeasca salariatul revenit din CCC inainte de expirarea termenului.

Pe de alta parte concediul crestere copil reprezinta un drept al salariatei si nu o obligatie, si exista un principiu de drept confirm caruia "unui drept subiectiv apartinand unei persoane ii corespunde, de regula, o obligatie corelativa a unui alt subiect de drept".

Asadar putem concluziona ca persoana aflata in concediu crestere copil poate renunta la dreptul sau de a efectua concediul de crestere copil pana la final, iar angajatorul are obligatia corelativa de a inceta suspendarea CIM si a-l reprimi la locul de munca.
  luiza
si ce poti face? cum poti sa-i oblig?
  Ana Maria Popa
In principiu, iti poti recupera drepturile in instanta. Incearca insa si o reclamatie la ITM.
  gina
Am facut reclamatie la ITM si mi-au spus ca nu e de competenta lor si ca doar in instanta sa am castig de cauza. Au spus ca nu va merge nimeni la ei nici in control, nici sa le dea vreo amenda sau sa dispuna o anumita masura din cauza ca ei deocamdata nu mi-au facut nimic in afara de a refuza sa imi puna la dispozitie documentele necesare pentru dosarul de stimulent insertie. Am considerat ca ce e in mana nu-i minciuna, am obtinut un contract de munca in alta parte part-time, de la aceeasi data cu solicitarea pe care am facut-o la angajatorul actual de reluare a activitatii si incetare a suspendarii CIM si duc la primarie copie dupa contractul nou(practic fac dovada ca obtin venituri impozabile inainte de 1 an), iar mai departe au spus ca se ocupa cei de la AJPIS sa faca cerere catre angajator sa le puna la dispozitie adeverinta si decizia de reluare activitate.

Eu ma voi prezenta oricum la munca cf cererii depuse la sediul angajatorului inainte de a face bebe 1 an si vom vedea atunci ce se va intampla.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Stimulentul de insertie
Pe aceasta tema s-au postat:
119 intrebari si 138 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Stimulentul de insertie
Stimulentul de insertie este o suma de bani pe care o primesc lunar, in conditiile detaliate mai jos, parintii care incep sa realizeze venituri impoza...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?