Indemnizatie crestere copil, venituri PFA, impozitul nu a fost platit




  sm_marina2000
Daca tatal este cel care va beneficia de indemnizatie de crestere copil dupa terminarea concediului de maternitate (2 luni dupa nasterea copilului) si a realizat, pe langa salariu, si venituri PFA, se iau in calcul veniturile PFA pana la nasterea copilului daca ipozitul aferent trim 3 nu a fost platit? Copilul se naste in noiembrie, tatal intra in CCC in februarie, iar trimestrul 3 se incheie in decembrie.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Pentru indemnizatia de crestere copil se vor lua in calcul toate veniturile impozabile realizate de tata in cele 12 luni anterioare nasterii, salarii + venituri din PFA.

Activitatea PFA va trebui suspendata pe perioada concediului de crestere copil.

Din Ordinul MMFPS Nr.1474 din 06.05.2011:

Situatie:

In cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si ai caror copii se nasc in cursul unui an fiscal cum se calculeaza veniturile realizate de acestea: se iau in calcul veniturile distribuite uniform prin impartirea venitului anual la numarul de luni in care s-a obtinut (adeverinta eliberata de administratia finantelor publice si decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractanta, distribuite lunar in cuantum diferit?

Solutie:

Luna luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului este luna suspendarii activitatii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva. De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 martie 2010 si abia pe data de 15 aprilie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pana la data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana. Astfel, se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberata de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut in adeverinta va fi impartit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoana.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Indemnizatia de crestere a copilului
Pe aceasta tema s-au postat:
405 intrebari si 451 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Indemnizatia de crestere a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului in 2016: informatii actuale, corecte si complete despre obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului....
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email:



 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?