Ce documente am dreptul sa primesc de la vechiul angajator daca schimb locul de munca in timpul cic?




  andradeedee
Mie mi se termina CIC la 1.12.2013.

Insa eu, gasindu-mi de munca in alta parte decat la angajatorul de unde am intrat in CIC, am facut cerere de revenire cu data de 18.11.2013, in baza ei asteptam sa primesc Decizia de revenire care imi trebuie la depunerea dosarului pentru stimulentul de insertie, si cu aceeasi data am facut cerere de incetare cu acordul partilor, urmand sa mi se elibereze si decizia de incetare, iar cu aceeasi data am semnat contractul de munca la noul angajator.

Acestea au fost recomandarile, conform legii, primite de la HR-ul noului angajator.

Insa HR-ul vechi mi-a zis prima data ca nu se poate sa fac cerere de revenire si sa primesc decizie de revenire fiindca asta ar presupune sa ma duc macar o zi de munca la ei, si nu este corect fiindca eu nu ma mai duc, sa deoun direct cererea de incetare.

Am comunicat in partea cealalta, mi s-a raspuns ca este o aberatie, ca este nestiinta, sa ii intreb cum pot ei interveni asupra unui contract de munca SUSPENDAT fara cerere de revenire.

Am sunat sa intreb acestea si a 2-a zi atitudinea era alta, au zis ca e ca mine procedura, sa depun cerere de revenire.

Dupa ce am trimis, a 3-a zi iar s-a razgandit si mi-a spus aceeasi poezie ca nu se pooate fara o zi de munca lucrata, ca e treaba lor cum intervin asupra contractului de munca suspendat, ca daca celalalt angajator incalca legea, ei nu o vor face...

Ca ei imi vor elibera doar decizia de incetare si restul documentelor pentru dosarul stimulentului de insertie le cer la noul angajator.

Insa am descoperit ca m-au mintit fiindca eu cunosc 2 cazuri identice cu al meu (s-au angajat din CIC in alta parte) si au facut cerere de revenire, au primit decizie, apoi au depus in aceeasi zi cerere de incetare FARA A LI SE CERE SA SE DUCA NICI MACAR O ZI LA MUNCA! SI VORBIM AICI DE MULTINATIONALE.

Pe langa toate acestea am descoperit pe site-ul dvs un document: Adeverinta pentru stimulentul de insertie care clar trebuie completata si eliberata de vechiul angajator fiindca doar ei cunosc acele date cerute acolo, chiar daca la ultimul paragraf ar putea sa modifice din "s-a prezentat la munca incepand cu data de... realizand venituri impozabile" in "a incetat contractul de munca cu data de...".

Ei nici nu mi-au mentionat de aceasta adeverinta si SIGUR nu au de gand sa mi-o elibereze iar eu nu vreau sa pierd stimulentul de insertie din cauza lor.

Va rog sa ma lamuriti: la ce documente am dreptul de la vechiul angajator si, daca se poate, dati-mi exact legea si paragraful din care reiese ca procedura este cea confirmata de celelalte 2 multinationale in astfel de situatii, si anume:

1. cerere de revenire
2. eliberare decizie revenire si adeverinta stimulent
3. cerere incetare
4. eliberare decizie de incetare FARA A FI OBLIGATA SA MA MAI DUC 1 ZI LA MUNCA LA EI!!!
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Etapele pentru reluarea si incetarea contractului individual de munca (CIM):

1. Cerere de incetare a suspendarii CIM - in urma careia se elibereaza o decizie de incetare a suspendarii CIM
2. Cerere incetare CIM prin acordul partilor (art.55b din Codul muncii) -> decizie de incetare a CIM

Cele doua cereri pot fi depuse cu aceeasi data, respectiv 18.11.2013.

Daca CIM inceteaza in data de 18.11.2013, vechiul angajator nu iti va putea scrie pe adeverinta cum ca realizezi venituri la el incepand cu 18.11.2013. Acest lucru ar fi fals.

Angajatorul vechi iti poate elibera cel mult o adeverinta din care sa rezulte ca:
- ai beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal, se precizeaza perioada)
- ai realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului (nu intereseaza cuantumul acestora)

Angajatorul nou iti va elibera adeverinta din care sa rezulte ca realizezi venituri incepand cu data de 18.11.2013. Aceasta adeverinta este importanta pentru obtinerea stimulentului.

Oricum,adeverinta cu veniturile pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului se afla deja la dosarul depus initial.

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email:



 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?