Concediu de crestere a copilului si concediu fara plata
  IoanaFD
As avea urmatoarea intrebare. Momentan sunt in concediu fara plata de la angajatorul din Romania si lucrez in cercetare in strainatate, aceasta perioada putand fi considerata si specializare in domeniul meu (este un postdoctorat). Intrebarea mea este urmatoarea: pot beneficia de concediu de doi ani pentru cresterea copilului? Din cate am inteles acest lucru este posibil, dar nu imi este clar daca se plateste si indemnizatia de crestere a copilului.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Ordinul Nr.1474 din 06.05.2011 Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Situatie:
O persoana care a realizat o perioada din cele douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, iar in ultima perioada dinaintea nasterii copilului a desfasurat activitati profesionale in Romania poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie:
Daca persoana a realizat activitati profesionale in Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislatiei romane in vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, aplicand prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 si ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfasurate in alt stat membru se totalizeaza si se adauga celor realizate in Romania, in masura in care acest lucru este necesar, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Pentru concediul si indemnizatia de crestere a copilului se iau in calcul perioadele lucrate in strainatate numai in cazul in care in ultima perioada dinaintea nasterii copilului ai desfasurat activitati profesionale in Romania. In caz contrar (daca in toate cele 12 luni ai realizat venituri in strainatate) vei avea dreptul de prestatiile sociale acordate de statul in care ai lucrat, insa numai daca statul respectiv face parte dintre cele care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?