Concediu fara plata de crestere a copilului pana la doi ani




  santelight
Nu mai e valabil faptul ca daca mama vrea sa stea doi ani acasa in concediu de crestere a copilului primeste indemnizatia doar in primul an iar in al doilea sta acasa dar fara plata indemnizatiei?
6 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Ba da, este valabil. Dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an (cu exceptia copilului cu handicap), daca doresti sa nu te intorci la serviciu, ai dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
  santelight
Dar de ce pe siteul dvs scrie ca

2. In cazul parintiilor ai caror copii s-au nascut dupa 01.01.2011, se aplica OUG nr. 111/2010, care da dreptul solicitantilor sa aleaga intre 2 optiuni:

a. Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an a copilului cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei

b. Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului cu indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.”

Inteleg ca cine vrea sa stea 2 ani acasa cu copilul poate opta pt a doua varianta obtinand o indemnizatie cuprinsa intre 600 si 1200 RON.
  Ana Maria Popa
Atunci cand soliciti concediu/indemnizatie pentru cresterea copilului, poti alege una dintre cele 2 optiuni:

1. concediu pentru cresterea copilului pana la 1 an, cu indemnizatie de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, plafonata la 3400 lei

sau

2. concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani, cu indemnizatie de 85% din media veniturilor nete, plafonata la 1200 lei.

Odata ce ti-ai exprimat optiunea, nu o mai poti schimba.

Asadar, ce faci daca ti-ai luat concediu de 1 an, dar intre timp te razgandesti si ai vrea sa mai stai cu copilul inca 1 an? Ai varianta concediului fara plata.

Concediul fara plata mai este avantajos si in situatia persoanelor cu venituri mari. Sa luam exemplul unei mame pentru care 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului este mai mare de 3400 lei.

Daca mama aflata in aceasta situatie ar vrea sa stea acasa cu copilul 2 ani, pentru ea ar fi mai avantajos sa-si ia concediu de crestere a copilului pana la 1 an si concediu fara plata in al doilea an, decat sa opteze pentru concediu de crestere a copilului pana la 2 ani, pentru ca:

- daca si-ar lua concediu crestere copil 2 ani, indemnizatia ar fi 1200 lei/luna.
1200 lei x 24 luni = 28800 lei

- daca si-ar lua concediu crestere copil 1 an si urmatorul an fara plata, indemnizatia ar fi 3400 lei/luna
3400 lei x 12 luni = 40800 lei

Deci per ansamblu ar castiga financiar mai mult in varianta cu concediul fara plata.
  santelight
Si daca optez pt varianta de a sta acasa 2 ani cu plafonul de 1200 RON iar in al doilea an ma hotarasc sa merg la servici? Primesc acei 500 RON pe luna?
  Ana Maria Popa
Da.
  laura_ev
Poate refuza angajatorul concediul fara plata din al 2-lea an?

In exemplul meu: aleg sa stau acasa 1 an,dar vreau sa stau 2 si atunci implicit va trebui sa solicit angajatorului concediu fara plata in al 2-lea an. Temerea mea consta in faptul ca mi-ar refuza angajatorul concediul fara plata din al 2-lea an, si mai mult, mi-ar desface contractul de munca, concediindu-ma. Poate face asta?

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email:



 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?