Daca nasc cu putin inainte ca bebe sa faca 2 ani, este nevoie de un nou dosar, sau se prelungeste indemnizatia actuala?
  anig_1
Sunt in CCC pana pe 13 oct. 2013.

Voi naste insa din nou in a doua jumatate a lunii septembrie 2013.

Desi, din ce am mai citit pe net, am inteles ca CCC si indemnizatia mi se vor prelungi prin completarea dosarului deja existent la primarie cu cererea tip, CN copil nou nascut si decizia de prelungire a suspendarii contractului de munca de la angajator, doamna de la primarie care se ocupa cu dosarele imi spune ca va fi nevoie sa intocmesc un nou dosar.

Explicatia ei este ca, desi voi naste inainte ca bebe anterior sa faca 2 ani, perioada intre cele doua date nu este destul de mare, incat sa mi se prelungeasca CCC si indemnizatia actuala, fiind nevoie deci de intocmirea unui nou dosar.

Pe baza acestui nou dosar cu siguranta se va recalcula indemnizatia de crestere copil, ca fiind 85% din indemnizatia primita anterior.

Potrivit Normelor de aplicare a OUG 148/2005, eu cred ca nu ar fi nevoie sa intocmesc un nou dosar. Cum credeti ca ar fi totusi corect?
4 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Legea nr. 166/2012 privind acordarea de beneficii de asistenta sociala

Art. I

13. La articolul IV, punctul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"11. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 9
(1) prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata de acrodare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
(4) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (2), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.
(5) Prevederile alin. (4) se aplica inclusiv pentru situatiile in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Ordonantei de urgena a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si naste un alt/alti copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2)."

De aici reiese foarte clar ca dvs aveti dreptul la PRELUNGIREA concediului, si nu la un ALT concediu, si ca indemnizatia va fi aceeasi.
  anig_1
Va multumesc frumos pentru raspuns! La aceeasi concluzie ajunsesem si eu, insa, din cate am inteles, trebuie luata in calcul si perioada obligatorie de concediu de maternitate (acele 42 de zile de lauzie), care la mine se incheie abia pe data de 28 octombrie (am nascut pe 18 septembrie).

Avand in vedere deci ca baietelul pentru care sunt acum in concediu de crestre copil implineste 2 ani pe 13 octombrie, de la aceasta data si pana pe 28 octombrie eu voi fi in concediu de maternitate, nu in concediu de crestere copil.

Asadar nu mai este vorba de prelungirea concediului de crestere copil ci de inceperea unuia nou, dupa incheierea concediului obligatoriu de maternitate.

De asemenea, doamna de la personal mi-a spus ca eu voi aparea ca intoarsa la locul meu de munca imediat ce va implini 2 ani baietelul pentru care sunt acum in crestere copil si ca va trebui sa vin atunci la munca cu foaia de concediu medical (de maternitate) de la medicul de familie.

Abia dupa incheierea celor 42 de zile de lauzie voi putea sa completez la serviciu cererea de suspendare din post, deci nu va fi nici aici vorba de o prelungire ci de o noua suspendare.

In concluzie, va trebui sa intocmesc un nou dosar pentru indemnizatie, iar aceasta se va recalcula, luandu-se in considerare noile date.
  Ana Maria Popa
Felicitari pentru nastere!

Pentru ca ati nascut al doilea copil in timpul concediului de crestere copil, dvs. nu mai aveti obligatia de a efectua cele 42 de zile de postnatal, ci aveti dreptul la prelungirea concediului de crestere copil, cu aceeasi indemnizatie ca in cazul primului copil, si cu plata suplimentului de 600 lei pe perioada suprapunerii.

Ordinul MMFPS Nr.1474/2011:

Situatie

In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie

Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului.

Din pacate, daca sunteti deja in concediu postnatal, acest lucru va va afecta valoarea indemnizatiei: se va face o recalculare, si indemnizatia pentru al doilea copil poate fi mai mica decat cea la care ati fi avut dreptul daca ati fi prelungit concediul.

Discutati cu angajatorul dvs, pentru a incerca remedierea acestei situatii. In caz ca nu este posibil, va puteti recupera dreptul in instanta.
  anig_1
Aveti dreptate, concediul de maternitate nu este obligatoriu in cazul meu. Intre timp doamna de la personal s-a documentat mai bine si a ajuns la aceeasi concluzie.

Nu, nu sunt in concediu postnatal.

Lucrurile vor decurge cel mai probabil asa cum ati spus.

O zi frumoasa si numai bine!

Ti-a fost util acest raspuns?


Citeste articolul
Concediul de crestere a copilului
Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) mai este cunoscut si sub abrevierile CIC (Concediu de Ingrijire...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?