Care sunt documentele necesare pentru acordarea concediului de risc maternal
  irinaa
Sunt insarcinata in saptamana 20. Inca de la inceput am avut probleme (dizgravidie emetizanta, contractii, iar la sfarsitul primului trimestru mi s-a spus ca este posibil sa am placenta praevia).

Cam in saptamana 16 am avut sangerari si contractii motiv pentru care am fost internata.

Inca de cand am informat angajatorul (lucrez in domeniul bancar) ca sunt insarcinata de la medicina muncii s-a dat o informare precum ca este o sarcina cu risc obstetrical, s-a recomandat micsorarea programului cu doua ore si in cazul in care starea mea se inrautateste intrarea in concediu de risc maternal.

Avand in vedere diagnosticul de placenta praevia as dori sa stiu daca pot solicita medicului de familie concediu de risc maternal.
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Concediul de risc maternal este un tip de concediu medical care are legatura directa si stricta cu conditiile de munca. Mai exact. salariata are dreptul la concediu de risc maternal in cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu poate asigura conditiile de munca prevazute de lege pentru salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza.

Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:

Art. 9
in cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Art. 10
(1)in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

Pentru probleme de sanatate legate de sarcina se acorda concediu medical pentru incapacitate temporara de munca.

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de risc maternal
Pe aceasta tema s-au postat:
76 intrebari si 74 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de risc maternal
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapte...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?