Concediu de risc maternal dupa nastere
  ancaK
Am studiat legile, am discutat cu medicul de familie insa tot nu imi este clar: avand in vedere ca nu voi intra in concediul de crestere copil, dupa cele 126 de zile as vrea sa intru in concediul de risc maternal.

Conform legii mamele care alapteaza au acest drept, insa medicul de familie insista, cu legea in fata ca e imposibil.

Ce alte documente imi trebuie in afara de adeverinta ca alaptez si concediul de la medic pentru angajator?

Am vazut ceva legat de avizul medicului de medicina muncii, este vb de o comisie, sau cum sa procedez ca sa am sanse sa-l obtin?
1 raspuns la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Concediul de risc maternal este reglementat de OUG 96/2003

Art. 9

in cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Art. 10

(1)in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:

a)inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);

b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

(3)Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.


Legea prevede ca acest concediu sa fie acordat in functie de conditiile de munca, mai exact daca salariata desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii. Insa in acest caz, angajatorul este obligat sa modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca al salariatei care alapteaza, iar daca acest lucru nu este posibil atunci are obligatia de a o transfera la un alt loc de munca, fara riscuri pentru alaptare.

Numai in situatia in care nici acest lucru nu este posibil, atunci salariata care alapteaza poate intra in concediu de risc maternal.

Medicul de familie poate prescrie concediul de risc maternal, dar el este valabil numai in cazul in care medicul de medicina muncii il avizeaza (daca locul de munca presupune riscurile prevazute de OUG 96/2003).

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de risc maternal
Pe aceasta tema s-au postat:
76 intrebari si 74 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de risc maternal
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapte...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?