Concediu risc maternal dupa incetare CIC fara plata
  Roxinha81
Situatia mea este, pe scurt, urmatoarea: sunt insarcinata in 29 saptamani, urmeaza sa nasc al doilea copil undeva in prima jumatate a lunii aprilie 2014.

Momentan sunt acasa, in CIC pana la 2 ani pentru primul copil, din care al doilea an fara plata. Pe 17 februarie ar trebui sa ma intorc la munca si, deci, nu am realizat niciun venit in perioada febr 2013 - febr 2014.

As dori sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari/nedumeriri pe care le am:

1. cum sarcina este avansata si cu probleme (tensiune arteriala), pot intra in concediu de risc maternal incepand cu 17 febr 2014 si pana la nastere? Sau e obligatoriu sa intru in concediu de maternitate?

2. daca pot intra in concediu de risc maternal pana la nastere, cine trebuie sa mi-l elibereze pana la urma (medicul de familie/medicul ginecolog) si cum se va calcula remunerarea lui?
2 raspunsuri la aceasta intrebare
  Ana Maria Popa
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapteaza conditii de munca fara riscuri pentru sanatatea acesteia sau a fatului. In cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu poate asigura aceste conditii, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.

Concediul de risc maternal este un concediu medical prescris nu in functie de starea de sanatate a mamei, ci in functie de conditiile de la locul de munca. Daca angajatorul nu poate asigura salariatei gravide conditiile impuse de lege pentru protectia sanatatii acesteia la locul de munca, atunci salariata are dreptul la concediu de risc maternal.

Concediul de risc maternal se elibereaza de catre medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, iar indemnizatia de risc maternal se calculeaza ca 75% din media veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat. Pentru persoanele care beneficiaza de concediul fara plata prevazut la art. 6, contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului minim al indemnizatiei, cel de 600 lei.

Pentru probleme de sanatate sau probleme legate de sarcina exista alte tipuri de concedii medicale, concediul de maternitate fiind una dintre variante.
  laura_ev
Tot pe aceasta tema si in aceleasi conditii mentionate anterior:

- care ar fi valoarea remunerarii din timpul concediului de risc prenatal?

- Dar valoarea remunerarii din timpul concediului prenatal?

Ti-a fost util acest raspuns?


Discutii pe aceeasi tema

Aici se discuta despre:
Concediul de risc maternal
Pe aceasta tema s-au postat:
76 intrebari si 74 raspunsuri
Distribuie

Citeste articolul
Concediul de risc maternal
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapte...
Calculator indemnizatie maternitate
 

Fii la curent cu noutatile!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi cele mai noi informatii despre drepturile gravidelor si ale mamelor.

Adresa ta de email: 
Acasa   |   Drepturile gravidelor si ale mamelor   |   Consiliere   |   Documente   |   Legislatie   |   Stiri   |   Intrebari frecvente   |   Parteneri   |   Termeni si conditii   |    top
Copyright © www.drepturile-gravidelor.ro
  • User
  • Parola
  • Nu ai cont?